top of page

Sterilisatie en Castratie

Sterilisatie

Een teefje kan zowel vóór, als na de eerste loopsheid gesteriliseerd (in feite gecastreerd) worden. Het vroeg verwijderen van de eierstokken verkleint de kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen. Verder wordt het dier niet meer loops en is ze in die zin niet meer aantrekkelijk voor reuen. Drie maanden na de loopsheid is de beste periode om te opereren.

Na sterilisatie is de energiebehoefte van uw teef lager. Dit betekent dat zij 20% tot 40% minder moet eten dan voor de operatie. De dag van de operatie krijgt u een individueel voedingsadvies. Het is altijd mogelijk om uw hond tijdens openingstijden op de praktijk te komen wegen om te controleren of ze nog op gewicht is.

Castratie

Reuen kunnen gecastreerd worden om medische redenen of vanwege gedragsproblemen. Als er problemen zijn met de prostaat of de hond heeft erg veel last van voorhuidontstekingen kan castratie uitkomst bieden. Reuen die erg dominant gedrag vertonen of met regelmaat hun “neus achterna gaan” kunnen wat rustiger en makkelijker worden na de ingreep.

Het is tegenwoordig mogelijk om reuen chemisch te castreren. Met een injectie komt er constant een lage hoeveelheid medicijn vrij die de productie van testosteron, het mannelijk hormoon, tegengaat.

Dit is veilig maar geen definitieve vorm van castratie. Na 6-12 maanden is de injectie uitgewerkt en is de reu zelfs weer vruchtbaar. 

Eventueel kan later alsnog worden besloten de reu chirurgisch, en dus definitief, te castreren.

Zowel de reu als teef heeft minder voer nodig na de operatie. Dit heeft te maken met een verandering in de hormoonbalans. Overleg met de assistente en kom gerust tussendoor even wegen in de praktijk. 

bottom of page