
Dierenkliniek Duinoord
Dierenzorg Centraal
070 365 5666

Cavia's
Voeding, huisvesting en voortplanting
Algemene informatie
Cavia’s zijn levendige en lieve huisdieren als ze al op jonge leeftijd gewend raken aan mensen.
Mannetjes, ook wel beertjes genoemd, zijn over het algemeen groter dan de vrouwtjes, die ook wel zeugjes worden genoemd.
Cavia’s kunnen op twee manieren omgaan met stress: ze kunnen bevriezen of juist explosief proberen te ontsnappen. Met name met de laatste reactie kunnen ze zichzelf verwonden. Zorg dus bij het optillen altijd voor een hand onder de billen en de andere hand over de rug achter de voorpoten.
​
Voortplanting
Cavia’s zijn al op jonge leeftijd in staat zich voort te planten. Vrouwtjes kunnen al vruchtbaar zijn op 2 maanden leeftijd, mannetjes rond een maand of 3. Het advies is om zeugjes en beertjes rond 4 weken te scheiden.
Voeding
Gezonde voeding voor een cavia bestaat uit:
hooi
brokjes
en groenten.
Ons advies is om brokjes te kiezen die één kleur en vorm hebben, zodat cavia’s niet kunnen kiezen wat ze willen eten. De brokjes in gemengde voersoorten zijn vaak niet even smakelijk. Een slimme cavia zal dan gaan selecteren en alleen de lekkerste brokjes willen eten. Op die manier kunnen vitaminetekorten ontstaan en daarom is het verstandiger om direct te beginnen met het voeren van een goed, ongemengd caviavoer.
Een cavia heeft ongeveer 1 eetlepel brokjes per dag nodig. Als ze meer krijgen, zullen ze snel te dik worden. Cavia’s stellen andere eisen aan hun voeding dan konijnen. Het is dan ook niet aan te raden om cavia’s konijnenvoer te geven.
Groenten die geschikt zijn voor cavia’s zijn bijvoorbeeld:
andijvie
basilicum
broccoli
klaver
paardenbloemblad
artisjokbladeren
peterselie
radijs
selderij
spruitjes
witlof
wortels, inclusief het loof
Dit mag worden aangevuld met fruit zoals peer en appel.
Wees voorzichtig met het geven van sappige groenten, koolsoorten en spinazie: die zijn minder geschikt voor cavia’s.
Daarnaast zijn cavia’s, net als mensen, niet in staat om zelf vitamine C aan te maken. Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven.
Knaagdieren, zoals cavia’s, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten. Als uw cavia stopt met eten of u twijfelt of de cavia nog wel voldoende eet, maak dan direct een afspraak!
Huisvesting
Cavia’s zijn groepsdieren en het is dan ook aan te bevelen om minimaal twee cavia’s samen te houden. Het samenhouden van twee zeugjes gaat over het algemeen goed.
Het is ook een optie om een gecastreerd mannetje met één of meer zeugjes samen te houden. Het is niet aan te raden om cavia’s samen met konijnen te houden. Niet alleen hebben beide diersoorten andere voeding nodig, vaak is het konijn ook relatief sterk en kan het konijn de cavia (on)bewust verwonden.
Cavia’s hebben altijd een plek nodig om te schuilen. Een kartonnen doos met een gat erin voldoet prima, hoewel sommige cavia’s het huis dan gebruiken om lekker aan te knagen.
Het is belangrijk dat cavia’s niet op de tocht worden gezet, hier kunnen ze niet goed mee omgaan. Ook mag het niet te warm worden omdat ze makkelijk oververhit raken. De optimale temperatuur voor een cavia is rond huiskamertemperatuur.