top of page

Operaties

 

Nuchter
Opereren doen wij meestal ‘s ochtends. Wordt uw hond of kat geopereerd, dan is het belangrijk dat uw huisdier die ochtend nuchter is. Dat wil zeggen dat het dier vanaf 20.00 uur de avond ervoor niet meer gegeten heeft. Dit om braken tijdens het inleiden van de narcose te voorkomen. Water drinken mag wel.

Het is verstandig katten ‘s nachts binnen te houden om te voorkomen dat ze buiten toch wat eten. Vogels, knaagdieren en konijnen mogen wel gewoon blijven eten.

Brengen
Alle patiënten voor het ochtendprogramma moeten om 9.00 uur worden gebracht, tenzij u dat anders heeft afgesproken met de assistente. Als u verhinderd bent, horen wij dat graag 24 uur van tevoren in verband met onze operatieplanning.

Voorbereiding
Het is prettig als u uw hond ‘s morgens goed heeft uitgelaten! Katten ontvangen wij graag in een mandje. Bij ons krijgen ze meteen een ruimere plek. Het is aan te raden uw dier goed gevaccineerd en ontvlooid bij ons te brengen.

Bloedonderzoek
Uw dier wordt voordat het onder narcose wordt gebracht helemaal onderzocht door de dierenarts. In geval van ouderdom of ziekte kan het aan te raden zijn extra bloedonderzoek te doen. Zo kan de narcose, het infuusbeleid en eventuele medicatie worden aangepast.

Risico
Iedere anesthesie heeft een risico, hoewel dat bij gezonde dieren bijzonder klein is. Mocht u hier nog vragen over hebben dan kunt u hier uiteraard voor bij ons terecht.

Wees bereikbaar
Wij vinden het belangrijk dat u telefonisch bereikbaar bent tijdens de operatiedag. Soms willen wij nog iets overleggen over uw dier.
Het is aan te raden de patiënt niet alleen thuis te laten na de behandeling. Mocht het nodig zijn, dan kan uw dier in overleg eventueel langer bij ons blijven om te voorkomen dat ze zonder toezicht zijn.

Opereren
Opereren gebeurt in onze operatiekamer. Alle dieren komen aan de bewaking. Dat wil zeggen dat er continu controle is van de patiënt door middel van ECG en capnograaf. Er wordt gemeten hoe de zuurstofvoorziening is en met gasanaesthesie wordt de diepte van de narcose nauwkeurig geregeld.

Patienten krijgen bij ons altijd pijnstilling.

Observatie
Na de operatie krijgen de dieren een plekje in de uitslaapkamer.

  • honden mogen lekker wakker worden in een mandje op de vloerverwarming

  • katten krijgen een hokje met een warmtematje

  • kleine dieren en vogels kunnen in de couveuse, waar we de temperatuur nog beter in de gaten kunnen houden.

bottom of page