
Dierenkliniek Duinoord
Dierenzorg Centraal
070 365 5666

Info voor nieuwe puppy-eigenaren
Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe pup! Omdat er de eerste tijd veel gebeurt in het leven van uw pup hebben wij deze informatie verzameld. Mocht u na het lezen van deze pagina nog vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag telefonisch of op de praktijk verder.
Vaccinaties
Pups worden in Nederland volgens een standaard entschema geënt op 6, 9 en 12 weken leeftijd.
Op 6 weken is uw hond gevaccineerd tegen Canine Distemper en Parvo.
Op 9 weken volgt een vaccinatie tegen Parvo en de ziekte van Weil. Eventueel kan daaraan een enting tegen kennelhoest worden toegevoegd: deze enting wordt aanbevolen voor honden die veel in contact komen met andere honden (zoals in het pension of op cursus) of die uit worden gelaten op plekken waar veel andere honden komen.
Op 12 weken volgt de laatste enting tegen Parvo, Canine Distemper, Adenovirus en de ziekte van Weil.
De hierboven genoemde ziektes komen veelvuldig voor bij niet-gevaccineerde honden en kunnen naast ernstige ziektes leiden tot overlijden op (zeer) jonge leeftijd. Enten voorkomt deze ziektes. In individuele gevallen kan worden afgeweken van het standaard entschema, bijvoorbeeld bij ziekte. Mocht dit bij uw pup het geval zijn dan passen wij het schema aan op de individuele behoefte van uw hond.
Op reis
Als uw hond meegaat naar het buitenland moet hij ook worden gevaccineerd tegen Rabiës (hondsdolheid). Deze enting kan vanaf 12 weken worden gegeven en is 2 jaar geldig. Voor de meeste landen geldt dat uw hond de grens mag passeren vanaf 21 dagen na vaccinatie. Om problemen bij de grens te voorkomen, raden wij u aan ongeveer een maand voor vertrek contact met ons op te nemen zodat wij u kunnen adviseren op basis van de nieuwste regelgeving per land: die kan, zelfs binnen Europa, per land verschillen.
Reist u met uw huisdier naar een land buiten Europa, dan kan een veel uitgebreidere voorbereiding noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld verplichte bloedtesten. Het is dan ook verstandig ons te bellen zodra u weet dat u plannen in die richting heeft omdat soms een voorbereiding van maanden nodig is.
Chippen
Tegenwoordig is het verplicht elke hond in Nederland te laten chippen vóór 7 weken oud. Deze chip wordt geregistreerd op naam van de eigenaar. Ook wordt het paspoort gekoppeld aan de chip van uw huisdier. Het is belangrijk de gegevens bij te werken zodat er bij vermissing contact met u kan worden opgenomen door dierenartsen en asiels. Ook bij het reizen met uw huisdier wordt deze chip soms gecontroleerd.
Ontwormen
Pups worden bij de fokker ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken oud. Als dit niet is gebeurd, is het belangrijk om uw pup een keer extra te ontwormen. Dit gebeurt dan 14 dagen na de eerste, door u gegeven, ontworming.
Vanaf 8 weken moeten honden tot 6 maanden elke maand ontwormd worden: dus op 2, 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Hierna is de aanbeveling om uw hond 4 x per jaar te ontwormen, dus iedere 3 maanden. Dit geldt ook voor volwassen honden.
Als u met uw hond naar het buitenland gaat, kunnen aanvullende ontwormingen noodzakelijk zijn. Zo moeten honden die bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk reizen enkele dagen voor vertrek door een dierenarts ontwormd worden. In andere landen komt ook hartworm voor.
Voeren
Goede voeding is de basis van een gezond leven. Het is belangrijk om uw pup puppyvoer te geven: deze voeding is aangepast op de groei van uw hond. Met name de verhouding Calcium/Fosfor in voeding is belangrijk. Als die verhouding niet juist is, kunnen groeiproblemen ontstaan die soms pas op latere leeftijd tot uiting komen.
Om dezelfde reden wordt ook afgeraden jonge honden rauw te voeren. In rauwe voeding is het lastig om de juiste verhoudingen Calcium/Fosfor te realiseren. Daarom is het verstandig om honden zeker tot 1 jaar brokken te voeren.
Pups eten vaker kleinere maaltijden per dag. Tot 8 weken krijgt uw hond 4x op een dag te eten. Vanaf 3 maanden kunt u dit terugbrengen naar 3x per dag. Tot slot kunnen honden vanaf 5 maanden naar 2 maaltijden per dag.
Het is belangrijk dat uw hond beschikking heeft over voldoende water op kamertemperatuur.
Wandelen
Tot de leeftijd van 1 jaar is het heel belangrijk dat uw pup niet teveel beweging krijgt. Dit om de zich ontwikkelende gewrichten niet te veel te belasten. Een richtlijn is dat een pup 5 minuten mag wandelen voor elke maand dat hij oud is. Een pup van 8 weken oud mag dus maximaal 10 minuten achter elkaar wandelen en dit hoogstens 3 keer per dag. De andere uitlaatbeurten zijn dan slechts om uw pup te laten plassen en poepen.
Het is ook verstandig om te wachten met extra belasting tot de gewrichten ontwikkeld zijn. Met uw hond wandelen op het strand is dus tot een jaar niet goed voor de gewrichten, zelfs niet op het harde zand. Ook fietsen en hardlopen met uw hond, traplopen en uw hond de auto in- en uit laten springen is tot een jaar een te grote belasting voor de gewrichten. Doe dit daarom niet.
Spelen
Spelen is belangrijk in de ontwikkeling van uw hondje. Pups leren op die manier omgaan met andere honden. Ook spelen mag niet te lang achter elkaar omdat de gewrichten op die manier ook flink belast worden. Zie hiervoor de richtlijnen voor het wandelen.
Omdat honden een kauwbehoefte hebben is het aan te raden kluiven in huis te halen. Let hierbij goed op welke botten geschikt zijn voor een pup. Vanaf 3 maanden is een bot van geperste buffelhuid prima. Het is verstandig deze kluiven niet te klein te kopen; met grotere kluiven doen ze langer en u voorkomt dat ze zich verslikken. Gooi het bot weg als het zo klein is geworden dat uw pup het bijna in zijn geheel in de bek kan nemen.
Naar school
Het volgen van een puppycursus met uw hond is om meerdere redenen een verstandig besluit, ook als u eerder honden heeft opgevoed. Op cursus leren ze niet alleen luisteren, er gebeurt ook veel op het gebied van socialisatie. Op die manier wordt u geholpen een hond op te voeden die op een normale manier om kan gaan met andere honden, mensen en verschillende situaties. De ene cursus is de andere niet, dus ga vooral van tevoren kijken of de cursus en de trainers bij u passen.
Zindelijk maken
Op puppycursus wordt vaak uitgebreid ingegaan op zindelijkheidstraining. Een hond is pas volledig zindelijk rond 6 maanden. Er zijn meerdere manieren om uw pup hiermee te helpen. Een bench kan erg praktisch zijn. Omdat pups hun eigen plek liever niet bevuilen doen ze hun behoefte over het algemeen niet in de bench.
Straf uw hond nooit voor ongelukjes in huis, dit hoort erbij. Negeer het en ruim het later op.
Zorg in het begin dat u uw hond na elke maaltijd, elk slaapje en elk speelmoment op de plek zet waar hij zijn behoefte kan doen. Op die manier kunt u gaan herkennen wanneer uw pup meestal moet plassen.
Gebruik de bench nooit als straf, dan bestaat de kans dat uw hond de bench met straf gaat associeren. Het is wel goed uw pup in de bench te doen om te slapen, om overdag uit te rusten of als u even niet op kunt letten.
Alleen laten
Als uw pup gewend is aan de bench (meestal binnen enkele weken) kunt u voorzichtig beginnen met hem alleen laten. Beperk dit in het begin tot minuten terwijl u in een andere kamer bent en breid dit langzaam uit. Pas als het goed gaat kunt u beginnen met uw hondje voorzichtig alleen thuis te laten, start hierbij opnieuw met enkele minuten tot u dat beetje bij beetje kunt uitbreiden naar een uur.
Als u weg bent geweest, in huis of later naar buiten, haal uw pup dan niet direct uit de bench. Kom rustig binnen, geef geen aandacht en maak geen oogcontact. Doe de bench pas open als uw hond rustig is. Op die manier beloont u het juiste gedrag (rustig in de bench zijn) en is het voor uw pup niet zo’n groot verschil tussen als u weg bent en net weer binnenkomt. Alleen zijn wordt dan beetje bij beetje minder spannend.
Gebit
Afhankelijk van het ras wisselt uw hond tanden vanaf 4 maanden. Het puppygebit maakt dan plaats voor het volwassen gebit waar de hond de rest van zijn leven mee zal doen.
Om dit gebit zo goed mogelijk te onderhouden wordt geadviseerd om dagelijks de tanden te poetsen. Een filmpje hiervan kunt u vinden op onze website.
Gebruik geen kindertandpasta of tandpasta voor volwassen. Hier zit fluor in en dat is niet geschikt voor dieren. Door te poetsen voorkomt u het ontstaan van tandsteen en tandplaque en gaat u rotting van tanden en aantasting van het steunweefsel van het gebit tegen.
Sterilisatie
Als u niet van plan bent met uw teefje te fokken is het advies om uw hond te laten steriliseren. Het is namelijk bewezen dat honden die voor hun tweede loopsheid worden gesteriliseerd minder kans hebben op tumoren van de melkklieren en baarmoederontsteking op latere leeftijd. Ook is de kans op suikerziekte verminderd bij gesteriliseerde teefjes.
Pups vóór hun eerste loopsheid te steriliseren geeft, met name bij honden van grotere rassen, meer kans hebben om op latere leeftijd urine-incontinent te worden. Vanwege dit risico wordt door veel dierenartsen geadviseerd om uw teefje pas 3 maanden na het einde van de eerste loopsheid te steriliseren.
Castratie
Het castreren van reuen wordt in tegenstelling tot het steriliseren van teven niet standaard gedaan. Wij adviseren dit in individuele gevallen, bijvoorbeeld als uw reu dominant is tegen mensen of andere honden. Ook prostaatproblemen op latere leeftijd of het ontstaan van goedaardige tumoren rond de anus kunnen redenen zijn om uw reu te laten castreren.