
Dierenkliniek Duinoord
Dierenzorg Centraal
070 365 5666
Hoe houdt u uw vogel gezond?
De grootste fout
De grootste fout die u kunt maken, is te denken dat een zaadmengsel compleet voer is voor uw vogel. Niets is minder waar. Zaadmengsels kennen heel veel tekorten, zowel in mineralen en vitaminen als in sporenelementen en aminozuren. En alsof dat nog niet genoeg is bieden we vogels ook nog de kans om selectief te eten (alleen eruit pikken wat ze lekker vinden). Verder blijkt het overgrote deel van de zaden bespoten te zijn met insecticiden.
Compleet voer
Tegenwoordig zijn er voor papegaaiachtigen hele goede en complete voersoorten op de markt, waarbij de vogel bij iedere hap alles binnen krijgt wat hij nodig heeft (vergelijk het met een hondenbrokje). Zo kunnen we het leven van vogels aanzienlijk verbeteren en verlengen.
Gevolgen verkeerde voeding
Verkeerde voeding geeft bij vogels een aantal problemen, die aanvankelijk niet zo erg lijken, maar toch een uiting van ziekte zijn. Zoals:
Rui-stoornissen
Afwijkende veren: geen glans, kleurveranderingen
Doorgroeien van snavel en nagels, slechte kwaliteit hoorn
Verder in de tijd ontstaan:
Nierafwijkingen
Leverfalen
Benauwdheid
En tenslotte, de papegaai die “ineens” dood is.
Het nare is dat we vaak pas na vijf tot tien jaar verkeerd voeren de verschijnselen zien. De vogels zijn dan al jaren zieker geworden, terwijl de eigenaar niets is opgevallen. Het is natuurlijk gedrag voor vogels zich zo gezond mogelijk voor te doen, anders word je door soortgenoten of roofdieren belaagd. Met andere woorden: een papegaai die vrolijk doet kan toch ziek zijn.
Wat te doen?
Na dit akelige verhaal kunnen we ook iets positiefs melden. Hieronder volgt een voedingsadvies voor een gezonde papegaai:
Voer de vogel twee keer per dag compleet papegaaienvoer, geen zaadmengsel. Voor het omzetten naar pellets hebben we veel tips. Het blijkt dat papegaaien in de natuur ’s ochtends vroeg en ’s avonds voor het donker eten. Het bakje moet in de tussenliggende periode leeg zijn.
Tussendoor mag de vogel extraatjes. Dit mag maximaal éénvijfde deel van de voeding uitmaken. Voer bijvoorbeeld (blad)groente, fruit (avocado is giftig!), maïskolven (leuke bezigheid), ongezouten noten (ara’s moeten dagelijks een paar noten), een stukje vlees of vis en takken van wilg of fruitboom voor het vermaak.
Toewijding
In het begin zal de omschakeling van zaad naar pellet voor alle partijen wennen zijn. Het is misschien eenvoudig u ervan te overtuigen dat uw vogel baat heeft bij de overstap, maar kromsnavels denken daar soms anders over. Je zou het kunnen vergelijken met een poging een kind groente en fruit te laten eten in plaats van snoep en patat. Aanvankelijk is er wellicht wat weerstand, maar op de lange termijn zijn de resultaten dat zeker waard. Uiteindelijk is uw toewijding de sleutel tot de gezondheid van uw papegaai.
Vogels houden van het verse en naar noten smakende Harrison’s Bird Foods of het gekleurde Scenic. In sommige gevallen eten ze het onmiddellijk, anders moeten ze even over de drempel geholpen worden. Soms zijn ze bang voor een nieuw product, of gewoon stijfkoppig.
Tips voor het introduceren van nieuw voedsel:
Begin met de pellet in de gebruikelijke voerbakjes de hele dag aan te bieden. Biedt het oude voer nog twee keer per dag gedurende 30 minuten aan.
Meng een kleine hoeveelheid pellet met de oude voeding en vergroot gedurende 3-5 dagen geleidelijk de hoeveelheid pellets totdat het zaad geheel vervangen is.
Voor het beste resultaat:
Beperk het aantal traktaties na de omschakeling tot kleine hoeveelheden donkergroen of donkergeel fruit, zoals paprika, winterwortel, spinazie, rauwe mango en papaya.
Gebruik GEEN voedingssupplementen, zoals vitamines, zeeschuim, zaden, etensresten of honden- en kattenvoer.
Voer pellets iedere dag vers, geef zoveel als opgegeten wordt.
Controleer of uw vogel het voer niet in water dompelt, hierdoor gaan voedingsstoffen verloren.
Nazorg
Observeer uw vogel nauwkeurig. Als u overal voedsel ziet liggen en de vogel zit voortdurend bij de voerbak wil dat nog niet zeggen dat de vogel goed eet! Regelmatig wegen van de vogel geeft een goed idee over de voedingstoestand. Als de vogel meer dan 10% gewichtsverlies heeft (4 gram voor en grasparkiet, 10 gram voor een valkparkiet) moet de oorspronkelijke voeding weer gegeven worden en de dierenarts geraadpleegd.
Snelle tips
Tijd om te eten!
Voer uw vogel wanneer u aan tafel gaat. Laat de vogel zien dat de voeding u ook smaakt (u kunt gerust proeven)Trainen
Plaats uw vogel bij een dier dat al pellets eet. Ze doen elkaar maar al te graag na.Verander de omgeving
Probeer om uw vogel in een nieuwe omgeving te plaatsen, bijvoorbeeld in een (open) doos of aquarium. Verwijder speelgoed en andere afleiding. Strooi de pellets over de bodem en laat de papegaai er mee rommelen.Verwarm het voer
Verwarm het voer een beetje of maak het vochtig met een klein beetje vruchtensap. Zo wordt het nog aantrekkelijker.