top of page

Vaccinaties

Myxomatose

Myxomatose
Sinds de jaren ’50 heeft myxomatose zich sterk onder konijnen verspreid. Het treft  zowel wilde als tamme konijnen. De veroorzaker is het myxomatosevirus.

Verspreiding vindt plaats via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen, maar ook via direct of indirect contact met een besmet dier.Jonge dieren zijn gevoeliger voor het virus dan volwassen konijnen.

De tijd tussen besmetting en symptomen is een paar dagen tot een week. In de huid, met name rond ogen, snuit, oren en anaalstreek ontwikkelen zich bobbels. Daarna ontstaat pussige neus- en ooguitvloeiing.

Veel konijnen sterven aan myxomatose. Voorkomen kan door een jaarlijkse vaccinatie en het weren van insecten door bijvoorbeeld het hok met fijn gaas af te dichten.

VHD

VHD (Viral Heamorrhagic Disease) is een besmettelijke en dodelijke konijnenziekte, voor het eerst ontdekt in China in 1984.

Verspreiding vindt snel plaats via ontlasting, andere besmette dieren en materialen (bijvoorbeeld gras of paardenbloembladeren). Konijnen ouder dan 10 weken zijn gevoelig, met name jonge voedsters. De incubatietijd (de periode tussen besmetting en het zichtbaar worden van de eerste symptomen) is 1-3 dagen.

Er zijn 3 vormen:

  • zeer snel   – plotselinge dood

  • snel           – benauwdheid, koorts (40-41.5 graden C°), verslechterde             coördinatie,  bloederige neus

  • milde vorm – zeldzaam, herstel en levenslange immuniteit

De sterftekans na een besmetting is 75-100% !

bottom of page