top of page

Preventieve zorg

Vaccineren, titeren, ontwormen en chippen

Vaccinatie

  • Vaccineren wordt gedaan om uw hond te beschermen tegen de meest voorkomende ziekten in Nederland en Europa. We kunnen honden vaccineren tegen de ziekte van Weil, Parvovirus, Besmettelijke leverontsteking, Hondenziekte. Deze vaccinaties zitten in een standaard ent-schema. Daarnaast kunt u ook kiezen voor vaccinatie tegen Kennelhoest en Rabiës. 
    Kennelhoest is vaak een vereiste voor hondenpensions en hondenscholen.
    Rabiës, of hondsdolheid, is een verplicjte enting wanneer u naar het buitenland reist met uw hond. De rabiësvaccinatie moet 21 dagen voor vertrek gegeven zijn en is voor 3 jaar werkzaam.

  • Vaccinatieschema pup:
    6 weken: hondenziekte en parvo
    9 weken: parvo en ziekte van Weil
    12 weken: hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, hepatitis
    Nadien jaarlijks afgestemd op de situatie van de hond.

  • Vaccinatieschema volwassen hond
    Jaarlijks: ziekte van Weil
    Om de 3 jaar: Distemper, Parvo, Hepatitis.

Wel of niet vaccineren?
Er is een hoop te zeggen over het al dan of niet vaccineren van uw huisdier. In sommige gevallen kan titeren een mooie manier zijn om vaccineren tot het strikt noodzakelijke te beperken. Voor de ziekte van Weil is dit echter niet mogelijk. Aangezien de ziekte van Weil ook besmettelijk is voor de mens, is het sterk aangeraden om hier tegen te vaccineren. Voor de overige ziektes kunnen we een vaccinatie advies op maat maken.
U kunt altijd terecht bij de dierenarts voor uw vragen over vaccineren in het algemeen en over wat verstandig is voor uw huisdier specifiek. 

  • Hondenziekte, distemper of ziekte van Carré is een besmettelijke virusziekte. 

  • Parvo wordt veroorzaakt door  een bijzonder besmettelijk virus. Verspreiding gaat via uitwerpselen van een zieke hond. Er ontstaat een stinkende, bloederige diarree. Ook overgeven met bloed komt voor. Bij pups kan het tot acute dood leiden omdat het de hartspier aantast.

  • Ziekte van Weil wordt overgebracht door een bacterie via de urine van besmette honden en ratten. Besmet water vormt vaak de bron van infectie. Ook mensen kunnen de ziekte van Weil krijgen. Lever en nieren worden aangetast en de urine wordt donkergeel. Ook slijmvliezen verkleuren naar geel en de hond krijgt hoge koorts. Het is raadzaam om uw hond ieder jaar te laten vaccineren.

  • Hepatitis of leverontsteking ontstaat door een virus. Symptomen variëren van lichte koorts tot uitgebreide leverontstekingen. 

  • Kennelhoest begint als een “hoestje”. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen steken ze elkaar gemakkelijk aan. Honden die veel blaffen en stress hebben (bijvoorbeeld in een kennel) zijn gevoeliger. Na het virus komt er vaak een bacterie bij die het ziektebeeld verergert. Het is raadzaam uw hond uitgebreid te laten vaccineren voor een verblijf in het pension. Sommige uitlaatservices eisen dat uw hond goed gevaccineerd is.

Ontwormen

  • Ontwormingsadvies hond
    Afhankelijk van de activiteiten die u onderneemt met uw hond, uw woon- en uitlaat omgeving kan een ontwormingsschema verschillen. Overleg altijd met de dierenarts wat het beste bij u en uw hond past.
    Algemeen adviseren wij elke 3 maanden te ontwormen.
    Pups – op 2, 4, 6, 8 weken Nadien maandelijks tot half jaar oud

  • Buitenland: afhankelijk van waar u naartoe gaat, kan een aangepast schema geadviseerd worden, om een optimale bescherming te geven. Vraag de assistente om advies.

Dit advies is opgesteld door de ESCCAP (European Scientific Counsel Companian Animal Parasites). Dit is een onafhankelijke organisatie van Europese parasitologen die informatie verstrekt over parasitaire infecties bij hond en kat in Europa.​

Vlooien

Vlooien zijn kleine huidparasieten , die erg veel jeuk veroorzaken. We zien vlooien vooral in tijden met hogere temperaturen. Echter, als de verwarming aangaat, wordt ook vaak nog een piek in de vlooien problematiek gezien.

De behandeling kan zowel met pipetjes als met pillen uitgevoerd worden. Tegen verschillende anti-vlooien producten is reeds resistentie opgetreden. Dit betekent dat het product minder of zelfs niet meer werkzaam is in de bestrijding tegen de vlo. Bij vragen over de werkzaamheid van het product dat u gebruikt, kunt u terecht bij zowel de assistent als de dierenarts.

Chippen

Het is in Nederland sinds maart 2013 verplicht om honden te laten chippen voor ze 7 weken oud zijn:

Chippen is het inbrengen van een transponder onder de huid van de nek.

Een transponder is niet groter dan een rijstkorrel en blijft levenslang zitten. Als de chip wordt gescand, geeft het een nummer weer waaraan alle gegevens van dier en eigenaar zijn gekoppeld. Zo is het altijd mogelijk een  dier met zijn of haar baasje te herenigen.

Naast honden, katten en konijnen kunnen ook papegaaien gechipt worden.

Gegevens bijwerken

Als uw huisdier bij ons in de praktijk van een chip is voorzien, zorgen wij dat uw huisdier wordt aangemeld bij de databank. Belangrijk is dat u een verhuizing of verandering van telefoonnummer zelf wijzigt op de site Nederlandse Databank Gezelschapsdieren of www.chipnummer.nl.

bottom of page