top of page

Fretten

Huisvesting en voeding

Huisvesting

Fretten kunnen zowel binnen- als buitenshuis gehuisvest worden. Zorg dat de leefomgeving een apart nachthok heeft en verzorg een goede ventilatie.

Fretten kunnen alleen, maar ook met meerderen gehouden worden.

Voeding
Fretten zijn carnivoren. Dit betekent dat e een eiwitrijk dieet nodig hebben. U kunt hiervoor speciaal voer voor fretten aanschaffen, maar kattenvoer voldoet vaak ook aan de eisen.

Vaccinaties

Fretten kunnen gevaccineerd worden voor:​

  • Hondenziekte: het Caniene Distemper Virus komt ook voor bij fretten. Het is sterk aangeraden te vaccineren hiertegen, aangezien de ziekte een fataal verloop kent.

  • Rabiës: hondsdolheid, of rabiës, kan voorkomen bij alle zoogdieren en dus ook bij et fret. Het is verplicht het fret te vaccineren indien u over de grenst reist. Eenmaal gevaccineerd, is uw fret gedurende drie jaar beschermd.

Veel voorkomende problemen

Wij zien fretten in de kliniek om verschillende redenen:

  • Erge geur in huis: dit komt vaak voor bij ongecastreerde mannelijke fretten. Deze verspreiden een zeer sterke geur, die veelal verdwijnt na castratie.
    Castratie: kan bij het fret chirurgisch gebeuren, of chemisch met een Suprelorin implantaat. De werking van chemische castratie is bij het fret langer dan bij de hond en kan wel tot 2 jaar werken.

  • Beenmergsupressie: is een onderdrukking van de werking van het beenmerg. Dit zorgt voor een sterk verminderde tot afwezige weerstand. Beenmergsuppressie komt voor bij vrouwelijke fretten, die niet gesteriliseerd zijn en aldus onder constante oesterogeen invloed staan. Sterilisatie van het fret voorkomt dit probleem, maar kan het, eenmaal aanwezig, helaas niet meer behandelen.

  • Insulinoma: een insulinoma is een tumor van de bijnier. Deze tumor zorgt voor een overproductie van het hormoon Insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel constant laag is. Dit kan aanleiding geven tot flauwvallen en comateuze toestand.  

bottom of page