Maag- en darmproblemen

U zorgt het best voor uw konijn wanneer u het kleine stukjes van zoveel mogelijk verschillende groenten tegelijk geeft, in plaats van een grote hoeveelheid van één soort. Het is belangrijk om konijnen van genoeg vezels te voorzien: vul groenvoer of korrels daarom steeds aan met hooi of gras. Zonder vezels riskeert u diarree of “dikkebuikenziekte”.

De meeste groenten zijn geschikt om te voeren. Maar pas op met

  • Klaver en nat gras: te veel geeft problemen,
  • Koolsoorten, sla en witlof : een konijn krijgt hier heel snel gasvorming van, wat dodelijk kan zijn.

In de natuur eten wilde konijnen heel gevarieerd: ze  eten overal een klein beetje van. In het wild zijn er dan ook nog veel meer kruiden en planten die goed zijn voor konijnen.

Coprofagie
Het konijn eet alleen plantaardig voedsel. Ook eten ze hun eigen keutels op. Dit heet coprofagie en is heel normaal. Het is een soort herkauwen van voedsel.

Het produceren van de keutels kent twee fasen.

  • De eerste fase bestaat uit de zogenaamde ‘blindedarmkeutels’. Dit zijn voedselresten die een gisting (= fermentatie) hebben ondergaan waardoor ze rijk zijn aan aminozuren, vitamine B, K en water. Deze verse blindedarmkeutels eet het konijn weer op. Dit gebeurt meestal ‘s nachts of vroeg in de ochtend.
  • In de tweede fase worden de ‘echte’ keutels geproduceerd. Deze poept het konijn  daadwerkelijk uit in het hok (de omgeving). De keutels die in het hok liggen, kunt u dan ook gerust weghalen.  Hier zitten geen belangrijke voedingsstoffen meer in.

Diarree
Diarree bij konijnen is zeer gevaarlijk: omdat het kleine dieren zijn, kunnen ze snel uitgedroogd raken. Het is voor uw  konijn van levensbelang dat zijn spijsvertering goed verloopt. Hiervoor is een goede darmflora nodig.

Als een konijn diarree heeft, werkt de spijsvertering niet meer. Daardoor is het niet meer in staat om essentiële voedingsstoffen op te nemen. Een dodelijke afloop kan het resultaat zijn. Raadpleeg daarom altijd uw dierenarts als uw konijn diarree heeft. Indien een konijn namelijk langer dan 3 dagen diarree vertoont, kan dit al fataal zijn.

Mogelijke oorzaken van diarree:

  • verkeerde voeding
  • coccidiose (een parasitaire aandoening)
  • en vele andere oorzaken

Haarballen
Konijnen kunnen, in tegenstelling tot veel andere diersoorten, niet braken. Door het verzorgen van de vacht kunnen ze best veel haar inslikken, zeker in periodes van rui. Zo ontstaan haarballen in de maag.

De dieren gaan minder eten en poepen weinig of niet. De maag voelt als een grote bal in de buik. Ze kunnen hier heel erg ziek van worden.

U voorkomt haarballen door veel te kammen in de ruiperiode, goed vezelrijk voer te geven en eventueel wat ananas- of papaja te voeren. Dit fruit bevat enzymen die helpen bij de afbraak van haar. Zo wordt de vertering vergemakkelijkt.