Schildklierproblemen

Wat is hyperthyreoidie?

Bij katten vanaf middelbare leeftijd (8 jaar) komt vaak hyperthyreoidie voor. Dit betekent dat de schildklier is vergroot en te veel schildklierhormoon produceert. Dit heeft negatieve gevolgen voor verschillende organen (vooral schade aan hart en nieren).

De kat gaat vaak meer eten en drinken, maar vermagert toch. Ze wordt onrustig, miauwt veel, geeft soms over en kan diarree hebben. De diagnose wordt vastgesteld aan de hand van bloedonderzoek.

De behandeling

Schildklierremmende medicatie
Medicatie (bijvoorbeeld met felimazol) kan voor veel katten een oplossing bieden. De pilletjes moeten echter wel dagelijks en liefst zelfs 2x daags gegeven worden.
Medicatie lost het probleem in de schildklier niet op, maar houdt de hormoonproductie onder controle, waardoor de negatieve effecten verdwijnen.

Voor katten die lastig zijn met tabletten is er ook een zalfje op de markt dat in de oorschelp gesmeerd moet worden.
Het is belangrijk regelmatig het schildklierhormoon te controleren. Na iedere aanpassing van de dosering en standaard 2 x per jaar moet er bloed geprikt worden.

Opereren
Het chirurgisch verwijderen van de schildklier kan een goede behandeloptie zijn voor katten die slecht te ‘pillen’ zijn. Een nadeel is dat er bij iedere operatie een anesthesierisico is. Bovendien is vaak één helft van de schildklier aangedaan, maar op den duur kan ook  de andere kant overmatig hormonen produceren waardoor de klachten terugkeren.

Behandelen met radioactief jodium
Een gezonde schildklier neemt jood op uit het bloed. De schildklier met een gezwel neemt zelfs meer jood op dan gewoonlijk. Op de universiteitskliniek in Utrecht worden patienten ingespoten met radioactief jood. Dit radioactief jood verzamelt zich in het schildklierweefsel dat te hard werkt. Vervolgens wordt het dier onder narcose bestraald, waardoor het afwijkend schildklierweefsel wordt vernietigd.

Zo is de kat in een behandeling levenslang van de klachten af.  

Behandelen met dieetvoer
Tegenwoordig is er ook een dieetvoer op de markt dat de opname van jodium beperkt om de werkzaamheid van schildklierhormonen te verminderen. Het verbetert de schildklierfunctie in 3 weken. Daarnaast ondersteunt het ook de nier- en hartfunctie.
Het is heel belangrijk dat uw kat niets anders eet dan dit dieetvoer voor het gewenste effect.