Gebitsproblemen

Tandplak? Poetsen!

Veel katten krijgen in de loop van hun leven te maken met gebitsproblemen. Behalve dat de dieren onaangenaam uit hun bekje gaan stinken is het ook erg ongezond: ontstekingen in de mondholte zijn pijnlijk en er kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen waardoor er problemen kunnen ontstaan aan hart, nieren, lever en gewrichten.

De ene kat heeft meer aanleg voor tandplakvorming dan de ander. Plak dat lang genoeg blijft zitten, wordt onder invloed van mineralen uit het speeksel omgezet in tandsteen. Plak kan nog worden weggepoetst, tandsteen niet.

Eens per week

Door het kauwen op grote brokken kan uw kat het gebit  “schoonpoetsen”, maar u kunt uw huisdier ook  echt poetsen met een tandenborstel. Poetsen is het effectiefst  als u het dagelijks doet, maar ook een keer per week maakt al een groot verschil.

Er zijn speciale tandenborstels te koop voor katten. Gebruik wel altijd een tandpasta geschikt voor dieren;  mensen producten zijn niet geschikt en smaken vreselijk vies. Dat maakt het poetsen niet fijner.  Als uw huisdier het poetsen nog niet goed toelaat kun u ook met behulp van een verbandgaasje om uw vinger de kiezen schoon wrijven.

Melkgebit

Katten wisselen, net als mensen, hun melkgebit voor een volwassen gebit. Dit proces begint op ongeveer 14 weken en is voltooid op 7 maanden leeftijd.

Het is belangrijk in de gaten te houden of de melktandjes bij het wisselen goed loslaten. Als dit niet het geval is moeten de ze door de dierenarts verwijderd worden.

Gebitsproblemen bij  volwassen dieren

Een vies gebit leidt tot ontstekingen van het tandvlees. Als de infectie zich verder uitbreidt, kunnen wortels aangetast worden en kan de tand zelfs los gaan zitten.

Verkleuringen van een tand of kies kunnen wijzen op een bloeding of een ontsteking in het wortelkanaal. Als meer elementen verkleurd zijn kan dit komen doordat het dier op jonge leeftijd bepaalde medicatie heeft gehad.  Soms is er een erfelijke oorzaak.