Blaasgruis

Wat is blaasgruis?

Blaasgruis is de vorming van kristallen in de urine. Soms kunnen de kristallen zo groot worden dat er stenen in de blaas ontstaan. De plasbuis van de kat kan verstoppen, waardoor het dier niet meer kan urineren. Dit is een levensbedreigende situatie!!!

Welke dieren krijgen blaasgruis?

Blaasgruis komt veel voor bij de kat, maar ook honden kunnen er last van krijgen. Met name gecastreerde katers, die aan de zware kant zijn hebben een grote kans op problemen. De plasbuis is bij katers langer en smaller dan bij vrouwtjeskatten, dus steentjes of propjes lopen eerder vast. Zowel poezen als katers kunnen blaasontstekingen krijgen van kristalvorming.

Hoe herken je blaasgruis?

De kat vertoont vaak een van de volgende symptomen:

  • Vaak, kleine beetjes plassen
  • Plashouding aannemen zonder dat er urine komt of slechts een druppel
  • Bloed bij de urine
  • Veel likken onder de staart
  • Naast de bak plassen

Wat is er aan te doen?

Als de kat mogelijk “verstopt”zit moet u direct naar de dierenarts! De kat kan afvalstoffen nu niet kwijt via de urine en is zichzelf aan het vergiftigen. Niet eten en eventueel breken is hiervan een teken.

Als de kat nog wel kan plassen probeer dan wat urine op te vangen (de assistente heeft handige tips!). Onder de microscoop kan de diagnose gesteld worden. Behandeling bestaat uit een dieet, dat kristallen voorkomt, en eventueel een antibioticumkuur en blaasontspanners.

Hoe nu verder?

Na 4 tot 6 weken moet de urine gecontroleerd worden. Afhankelijk van het resultaat kan voeding worden aangepast. Uw kat moet levenslang op dit dieet blijven, maar gelukkig bestaan er in allerlei heerlijke smaken, zowel droog- als natvoer.