Vaccinaties

Vaccinatieschema:

  • 6 weken              hondenziekte en parvo
  • 9 weken              parvo en ziekte van Weil
  • 12 weken            hondenziekte, parvo, ziekte van Weil, hepatitis en kennelhoest

Daarna jaarlijks afgestemd op de situatie van de hond.

Hondenziekte, distemper of ziekte van Carré is een besmettelijke virusziekte. Deze ziekte komt wereldwijd voor. Het begint vaak met een snotneus en hoesten, maar een hond kan ook acuut heel ziek worden. Meestal worden luchtwegen en darmen aangetast, maar er kan ook een hersenvliesontsteking ontstaan. Meer dan 50% van de zieke dieren sterft en de overlevers houden vaak blijvende zenuwschade.

Parvo wordt veroorzaakt door  een bijzonder besmettelijk virus. Verspreiding gaat via uitwerpselen van een zieke hond. Er ontstaat een stinkende, bloederige diarree. Ook overgeven met bloed komt voor. Bij pups kan het tot acute dood leiden omdat het de hartspier aantast.

Ziekte van Weil wordt overgebracht door een bacterie via de urine van besmette honden en ratten. Besmet water vormt vaak de bron van infectie. Ook mensen kunnen de ziekte van Weil krijgen. Lever en nieren worden aangetast en de urine wordt donkergeel. Ook slijmvliezen verkleuren naar geel en de hond krijgt hoge koorts. Het is raadzaam om uw hond ieder jaar te laten vaccineren.

Hepatitis of leverontsteking ontstaat door een virus. Als een besmette hond in het park een paar keer zijn poot heeft opgetild, loopt de hond die na hem snuffelt een grote kans besmet te raken. De symptomen variëren van lichte koorts tot uitgebreide leverontstekingen. Als behandeling in een vroeg stadium start, is restloze genezing mogelijk maaar niet zelden komt een hond te overlijden. Pups kunnen plotseling dood neervallen.

Kennelhoest begint als een “hoestje”. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen steken ze elkaar gemakkelijk aan. Honden die veel blaffen en stress hebben (bijvoorbeeld in een kennel) zijn gevoeliger. Na het virus komt er vaak een bacterie bij die het ziektebeeld verergert. Het is raadzaam uw hond uitgebreid te laten vaccineren voor een verblijf in het pension. Sommige uitlaatservices eisen dat uw hond goed gevaccineerd is.