Gebitsproblemen

Tandplak? Poetsen!

Veel honden en katten krijgen in de loop van hun leven te maken met gebitsproblemen. Behalve dat de dieren onaangenaam uit hun bekje gaan stinken is het ook erg ongezond: ontstekingen in de mondholte zijn pijnlijk en er kunnen bacteriën in de bloedbaan terecht komen waardoor er problemen kunnen ontstaan aan hart, nieren, lever en gewrichten.

De ene hond of kat heeft meer aanleg voor tandplakvorming dan de andere. Plak dat lang genoeg blijft zitten, wordt onder invloed van mineralen uit het speeksel omgezet in tandsteen. Plak kan nog worden weggepoetst, tandsteen niet.

Eens per week

Door het kauwen op botten of gedroogde buffelhuid kan uw hond het gebit  “schoonpoetsen”, maar u kunt uw huisdier ook  echt poetsen met een tandenborstel. Poetsen is het effectiefst  als u het dagelijks doet, maar ook een keer per week maakt al een groot verschil.

Er zijn speciale tandenborstels te koop voor honden, maar u kunt uw viervoeter ook laten wennen aan een (oude) elektrische borstel. Gebruik wel altijd een tandpasta geschikt voor dieren;  mensen-producten zijn niet geschikt en smaken vreselijk vies. Dat maakt het poetsen niet fijner.  Als uw huisdier het poetsen nog niet goed toelaat kun u ook met behulp van een verbandgaasje om uw vinger de kiezen schoon wrijven.

Melkgebit

Honden en katten wisselen, net als mensen, hun melkgebit voor een volwassen gebit. Dit proces begint op ongeveer 14 weken en is voltooid op 7 maanden leeftijd.

Bij kleine rassen  komen vaak dubbele hoektanden voor. De melktanden zijn dan niet goed uit de kaak geduwd door het volwassen gebit. Tussen de oude en de nieuwe tand blijven gemakkelijk voedselresten en haren zitten, met ontsteking en tandbederf als gevolg. Ook kan de nieuwe tand in een verkeerde stand worden geduwd.

Het is dus belangrijk in de gaten te houden of de melktandjes bij het wisselen goed loslaten. Als dit niet het geval is moeten de ze door de dierenarts verwijderd worden.

Gebitsproblemen bij  volwassen dieren

Een vies gebit leidt tot ontstekingen van het tandvlees. Als de infectie zich verder uitbreidt,kunnen wortels aangetast worden en kan de tand zelfs los gaan zitten.

Verkleuringen van een tand of kies kunnen wijzen op een bloeding of een ontsteking in het wortelkanaal. Als meer elementen verkleurd zijn kan dit komen doordat het dier op jonge leeftijd bepaalde medicatie heeft gehad.  Soms is er een erfelijke oorzaak.

Tennisballen

Tijdens spelen of bij een ongeluk kan een tand afbreken. Als het wortelkanaal open ligt, leidt dit tot ontsteking van de wortel en veel pijn. Laat de dierenarts kijken welke behandeling nodig is.

Tennisballen veroorzaken enorme slijtage aan het gebit. Door het kauwen op dit rubbermateriaal, eventueel in combinatie met zand, worden de tanden afgeschuurd. Op deze manier kan het wortelkanaal bloot komen te liggen, wat weer ontsteking en pijn tot gevolg heeft.