Arthrose

Wat is arthrose?
Arthrose is een vorm van slijtage in het gewricht. Een gezond gewricht heeft een kapsel voor stevigheid, kraakbeen voor schokdemping en gewrichtsvloeistof voor de ‘smering’.

Hoe ontstaat arthrose?
Arthrose kan ontstaan door trauma (een ongeluk) of door chronische overbelasting van een gewricht. Dit kan bijvoorbeeld door overgewicht, abnormale beenstand, te snelle groei van grote rassen of overmatig bewegen op jonge leeftijd.

Welke dieren krijgen arthrose?
Met name grote honden met aanleg voor gewrichtsproblemen (bijv. elleboog- en heupdysplasie), dieren die een operatie aan een gewricht hebben ondergaan en oudere dieren zijn gevoelig voor deze aandoening.

Hoe herken ik arthrose?
Arthrose is erg pijnlijk. Typisch is dat uw dier bij het uit de mand komen erg stijf/kreupel is en daar “even doorheen moet lopen”. Verder hebben sommige honden minder zin om uit te gaan of in de auto te springen. Vaak zijn de symptomen duidelijker na een lange wandeling dan na een korte.

Behandeling

De diagnose wordt gesteld na het nemen van een rontgenfoto. Drie dingen spelen een erg belangrijke rol in de behandeling:

  • Ideaal gewicht: elk onsje teveel is een extra belasting voor de gewrichten
  • Gedoseerd bewegen: beweging is op zich goed, maar het liefst rustig. Dus geen ballen gooien of wild spelen met andere honden. Vaak een klein stukje lopen is veel beter dan één keer per dag een lange wandeling.
  • Ontstekingsremmers: helpen het proces van arthrose te remmen. Deze medicijnen zijn uitsluitend op voorschrift te verkrijgen.
  • Vetzuren: op natuurlijke wijze kan het ontstekingsproces afgeremd worden door een dieet met extra vetzuren of supplementen aan uw hond te geven.

Wat zijn de vooruitzichten op lange termijn?
De arthrose die gevormd is kan niet meer verdwijnen. Wel kan met voeding, beweging en pijnstilling de situatie gestabiliseerd worden. Zo wordt het ongemak voor de hond verminderd.