Allergie

Verschijnselen
Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Met name liezen, oksels, ondervoeten, mondhoeken en oren raken geïrriteerd. Roodheid en schilfers ontstaan en op den duur kale plekken en een olifantshuid.
Door krabben, bijten, likken en schuren wordt de huid beschadigd, waardoor de afweer van de huid vermindert. Zo kunnen infecties met bacteriën en gisten de problemen verergeren.

Oorzaak
De oorzaak van een allergie kan van alles zijn:

  • overgevoeligheid voor vlooienbeten
  • voeding
  • pollen in de lucht (waar mensen hooikoorts van krijgen)
  • huisstofmijt

Er zijn verschillende manieren om te onderzoeken waar een hond allergisch voor is. Vaak wordt gestart met hele goede vlooienbestrijding (ook als u de vlooien niet ziet!) en een eliminatiedieet. Dit laatste is bedoeld om uit te sluiten dat de hond voor een bepaald eiwit allergisch is. Per dier kan beslist worden of een speciale brok of een eigenbereid dieet gegeven moet worden. Verder kan een allergietest (met bloedonderzoek en een huidtest) aangeven op welke stofjes (allergenen) het dier reageert.

Therapie
Afhankelijk van de huidveranderingen en de mate van jeuk wordt een therapie ingesteld. Vaak is een combinatiebehandeling van medicatie, dieet en het vermijden van allergenen nodig. Sommige honden komen in aanmerking voor hyposensibiliseren. Dat is volgens een bepaald schema met injecties telkens een hoeveelheid allergeen toedienen. Zo raakt het lichaam aan de allergenen gewend en reageert het mogelijk niet meer met een allergische reactie. Deze therapie heeft echter wisselende resultaten. Het is belangrijk de verschillende mogelijkheden voor ieder dier specifiek te bekijken.

Tips
1. Behandel de hond maandelijks tegen vlooien met een goed middel.
2. Geef medicatie volgens de instructies.
3. Onderbreek de behandeling niet als de hond beter lijkt.
4. Was de hond regelmatig met een speciale shampoo (vraag ernaar bij de balie)