Onderzoek

In onze praktijk doen we naast behandelen ook veel aan diagnostiek: we willen ook graag de oorzaak weten van een bepaald probleem.

Röntgenfoto’s

Bij klachten over kreupelheid, longproblemen of na een ongeluk is het erg nuttig om röntgenfoto’s te kunnen maken. We hebben in de praktijk een digitaal röntgenapparaat.

Srontgen jan3oms is het nodig het dier een roesje te geven, maar lang niet altijd. Na afloop van het onderzoek bekijken en bespreken we de foto’s samen met de eigenaar.

Röntgenfoto’s worden gemaakt door middel van straling.  In verband met deze straling is het niet mogelijk bij uw huisdier te blijven in de röntgenruimte. Om het personeel tegen deze straling te beschermen dragen we loodjassen, handschoenen en schildklierbeschermers. Iedere medewerker heeft een persoonlijke stralingsmeter.

Laboratorium

BloedanalyseMet ons bloedanalyse-apparaat kunnen we direct op de praktijk een aantal bloedwaarden bepalen. Zo kunnen we nog sneller een behandelplan voor uw huisdier maken. Soms sturen we het bloedmonster op naar het laboratorium van de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren in Utrecht voor aanvullend onderzoek. Meestal is de volgende dag al een uitslag binnen.

Urinemonsters worden onder microscoop gecontroleerd op blaasontsteking of blaasgruis.

Bloeddruk

Bloeddruk metenHet meten van de bloeddruk is met name een belangrijk middel in de behandeling van katten. Een hoge bloeddruk (hypertensie) ontstaat onder andere door:

  • verhoogde werking van de schildklier
  • chronisch nierfalen
  • suikerziekte  of
  • een hartaandoening

Net als bij mensen is een verhoogde bloeddruk schadelijk voor verschillende organen.